duminică, 23 februarie 2014

Ziua Atingerii

Salut dragii mei.Mă simt  îndatorată să revin cu unele  gînduri către voi.
Mîine( adică azi )  e Ziua Atingerii o tradiție populară -Dragobetele,sărbătoarea îndrăgostiților. Adică  Dragobetului i se mai zice și Cap De primăvară ,e fiul Babei Eudochia,iar nevasta lui e sora lui Lazăr cel mort de dorul plăcintelor.La baștina mea  poartă numele de Năvalnicul,flăcău care ia mințile fetelor și tinerelor femei.El a fost transformat de MaicaDomnului  în floarea cu același nume.
  În dimineața de Dragobete  fetele și tinerele femei strîngeau zăpada proaspătă, o topeau și se spălau pe cap cu apă astfel obținută. Băieții și  fetele se adunau mai mulți la o casă să se întilnească pentru că să se îndrăgostească tot anul.Conform credinței populare în ziua aceasta oamenii au încredre în apropiere ,de orice fel. Neapărat  în ziua aceasta  femeile trebuie să atingă bărbații ,iar fetele cu băeții să meargă la pădure, să strîngă primii ghiocei,să rîdă împreună, să se joace și să-și strige bucuria,să chefuiască.
  E clar ,pentru o mamă care ne-a crescut (suntem patru surori) în cinste și cumințenie să ne trimită la pădure cu flăcăi era cam ciudat, ne interzicea ,chiar dacă așa cerea sfatul și învățătura bătrînească.
  Țin cu tot dinadinsul să Vă urez o zi minunată orice ar fi ,iubiți-vă,apreciați-vă și...îndrăgăstiți-vă pînă la următorul  Dragobete.
   cu drag către voi.
  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu